Qui som?

  • Fundada el 1962 ha anat evolucionant i consolidant-se com una organització dinàmica, fins a convertir-se en una de les primeres empreses espanyoles pel que fa a la implementació de tècniques de producció més naturals i respectuoses amb el medi ambient. Actualment tota la seva producció està sotmesa a aquestes directrius

    Disposa de les certificacions de camp més exigents per acreditar-ho, com són GlobalGAP, Producció Integrada i Naturchoice, i també, gràcies a l’alt grau de tecnificació i organització aconseguits, de les certificacions de central ISO 9001/2008, BRC, referent a emmagatzematge, confecció i expedició.

  • Des dels inicis, el 1970, i des de Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà (Girona), cultivem i produïm una fruita reconeguda per la seva qualitat per a tot el món.

    De cooperativa a societat limitada, de les 4.500 tones de capacitat frigorífica dels nostres inicis a les 21.000 tones actuals, d’unes quantes hectàrees de superfície de producció a les més de 400 que cultivem ara, però sempre aplicant tècniques agrícoles i tecnologies innovadores.

  • Actualment Girona Fruits disposa d’un solar de 60.000 m2 i d’una superfície construïda de 21.000 m2. La nostra capacitat frigorífica actual és de 77.00 m3 de fred, de la que un 80% és d’atmosfera controlada tipus ULO (control de Co2) i la resta de tipus convencional amb control de temperatura i d’humitat.

    Girona Fruits SCC ha assolit un alt grau de tecnificació gràcies al qual es controla, mitjançant un programa informàtic, el funcionament de les càmeres les 24 hores al dia. Per tal d’oferir als nostres clients un producte de qualitat hem instaurat la traçabilitat en el nostre procès, cosa que ens permet mantenir un control precís de tota la informació necessària.

Història

Les pomes, juntament amb altres fruites i hortalisses, han estat cultius tradicionals a les comarques de Girona des de temps immemorials, si bé en els seus inicis estaven destinades a l’autoconsum. La zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada en els camps de les comarques del Baix Empordà, l’Alt Empordà i el Gironès en sòls formats per materials recents d’origen fluvial, en una topografia plana, amb una mínima erosió i un drenatge òptim. Les plantacions gaudeixen d’un clima privilegiat, influït per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus. Les temperatures són suaus i fresques, amb contrastos molt marcats entre el dia i la nit, amb una humitat relativa i una insolació elevades durant l’estiu. El resultat: pomes de color perfecte i amb un alt contingut en sucre.

Va ser l’any 1962 quan es va crear la Cooperativa Fructícola Costa Brava, al Baix Empordà, el 1965 una altra cooperativa, Girona Fruits, obria les seves portes a Bordils, comarca del Gironès,i el 1972 entrava en funcionament la Central Fructícola Empordà, a Sant Pere Pescador, comarca de l’Alt Empordà, destinades bàsicament a la comercialització de les pomes alhora que oferien als socis la direcció tècnica. Les cooperatives han estat sempre a l’avantguarda del sector i han representat un estímul indispensable per als productors de pomes. La primera unió dels esforços invertits en aquest producte diferenciat va ser la fundació de l’agrupació Poma de Girona el 1987, llavors com a Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, que agrupava les quatre empreses més importants en producció de fruita de la província de Girona, encara que amb el temps van quedar només tres.

Davant tants esforços posats en un projecte comú, els socis de Poma de Girona van creure convenient apostar pel segell de IGP, símbol que demostra la qualitat del producte, ja que requereix el compliment rigorós d’unes normes de producció i certificació, i la vinculació del producte amb el territori. Treballant intensament per aconseguir el nostre objectiu arribem al 2003, any en què la Unió Europea va aprovar la sol·licitud per obtenir el segell d’Indicació Geogràfica Protegida per Poma de Girona.

Aquesta evolució en la formació Poma de Girona mostra com malgrat els canvis del mercat, de les preferències dels consumidors i de moltes altres variables, hi ha un factor clau que impulsava l’activitat de Poma de Girona el 1987 i que ho segueix fent en l’actualitat: la diferenciació de producte, i en el nostre cas, en qualitat. És per això que cal seguir treballant en aquest objectiu.

"Les plantacions gaudeixen d'un clima privilegiat, influit per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus."
  • Història

  • IGP

  • Les Persones

Les pomes, juntament amb altres fruites i hortalisses, han estat cultius tradicionals a les comarques de Girona des de temps immemorials, si bé en els seus inicis estaven destinades a l’autoconsum. La zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada en els camps de les comarques del Baix Empordà, l’Alt Empordà i el Gironès en sòls formats per materials recents d’origen fluvial, en una topografia plana, amb una mínima erosió i un drenatge òptim. Les plantacions gaudeixen d’un clima privilegiat, influït per la proximitat del Mediterrani i els Pirineus. Les temperatures són suaus i fresques, amb contrastos molt marcats entre el dia i la nit, amb una humitat relativa i una insolació elevades durant l’estiu. El resultat: pomes de color perfecte i amb un alt contingut en sucre.

Va ser l’any 1962 quan es va crear la Cooperativa Fructícola Costa Brava, al Baix Empordà, el 1965 una altra cooperativa, Girona Fruits, obria les seves portes a Bordils, comarca del Gironès,i el 1972 entrava en funcionament la Central Fructícola Empordà, a Sant Pere Pescador, comarca de l’Alt Empordà, destinades bàsicament a la comercialització de les pomes alhora que oferien als socis la direcció tècnica. Les cooperatives han estat sempre a l’avantguarda del sector i han representat un estímul indispensable per als productors de pomes. La primera unió dels esforços invertits en aquest producte diferenciat va ser la fundació de l’agrupació Poma de Girona el 1987, llavors com a Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, que agrupava les quatre empreses més importants en producció de fruita de la província de Girona, encara que amb el temps van quedar només tres.

Davant tants esforços posats en un projecte comú, els socis de Poma de Girona van creure convenient apostar pel segell de IGP, símbol que demostra la qualitat del producte, ja que requereix el compliment rigorós d’unes normes de producció i certificació, i la vinculació del producte amb el territori. Treballant intensament per aconseguir el nostre objectiu arribem al 2003, any en què la Unió Europea va aprovar la sol·licitud per obtenir el segell d’Indicació Geogràfica Protegida per Poma de Girona.

Aquesta evolució en la formació Poma de Girona mostra com malgrat els canvis del mercat, de les preferències dels consumidors i de moltes altres variables, hi ha un factor clau que impulsava l’activitat de Poma de Girona el 1987 i que ho segueix fent en l’actualitat: la diferenciació de producte, i en el nostre cas, en qualitat. És per això que cal seguir treballant en aquest objectiu.

Aliments d'origen IGP

Aliments d’origen

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és la denominació emprada per designar els productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc, una zona geogràfica o, excepcionalment, un país que degui la qualitat especial, la reputació o una altra característica concreta al seu origen geogràfic i que siguin produïts, transformats o elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les els requisits esmentats al R(CE) 510/2006, de 20 de març de 2006.

La Federació Catalana DOP-IGP agrupa la majoria dels Consell Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Descobreix quins productes agrupa i el significat dels segells DOP i IGP.

Descobreix les IGPs i DOPs de Catalunya

Sostenibilitat de la producció.

Continuar innovant en sostenibilitat de la producció.

La Poma de Girona es cultiva en un exclusiu nombre de finques que compleixen la norma de Producció integrada, un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb el medi ambient i la salut dels pagesos i consumidors.

La producció integrada minimitza l’ús de productes agroquímics i aplica processos que afavoreixen la diversitat de l’ecosistema agrícola en preservar la flora i la fauna autòctones i potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge.

Els productors de la IGP Poma de Girona segueixen innovant cada campanya en diversos àmbits. Una mostra d’aquests esforços per contribuir positivament al medi, són aquestes tres accions:

GiroReg: Mitjançant la utilització de sondes d’aigua al sòl connectades a internet (IoT) es poden obtenir una recomanacions de reg més ajustades que permeten un estalvi d’aigua del 25 al 30% . Actualment es disposa de més de 130 punts de control a la zona de producció de Poma de Girona.

Fruit.net: Continuar usant mètodes biològics pel control de plagues. Girona és un dels 3 únics territoris arreu del món amb gairabé un 100% de la superficie de producció coberta amb confusió sexual contra carpocapsa (la principal plaga de la pomera). També prop del 100% de captura massiva contra mosca de la fruita.

Adaptació al canvi climàtic: Renovació varietal especialment amb variants de la Gala amb color que permeten adaptar-se millor a les altes temperatures de l’estiu.

Garantia
de qualitat.

L'equip Humà

Una vegada feta la collita, les pomes arriben a les centrals de manipulació. Els operaris, sota l'atenta supervisió dels responsables de confecció de la fruita i utilitzant la maquinària més avançada, duen a terme el procés de condicionament, la classificació per calibres i color, la conservació -en diferents condicions segons l'época prevista de comercialització-, l'envasament, el control de qualitat i l'etiquetatge.

Els fructicultors

Qui treballa la terra, l'estima més que ningú. Amb passió, generació a generació, els pagesos dels camps de Girona han anat transmetent tots els secrets de la tècnica del conreu de la poma. Amb el saber, la dedicació i l'experiència dels productors, la Poma de Girona és a les millors mans.

Els fructicultors

Qui treballa la terra, l'estima més que ningú. Amb passió, generació a generació, els pagesos dels camps de Girona han anat transmetent tots els secrets de la tècnica del conreu de la poma. Amb el saber, la dedicació i l'experiència dels productors, la Poma de Girona és a les millors mans.

Aliments d'origen IGP

Aliments d’origen

Descobreix les IGPs i DOPs de Catalunya

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és la denominació emprada per designar els productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc, una zona geogràfica o, excepcionalment, un país que degui la qualitat especial, la reputació o una altra característica concreta al seu origen geogràfic i que siguin produïts, transformats o elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les els requisits esmentats al R(CE) 510/2006, de 20 de març de 2006.

La Federació Catalana DOP-IGP agrupa la majoria dels Consell Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Descobreix quins productes agrupa i el significat dels segells DOP i IGP.

Sostenibilitat de la producció.

Continuar innovant en sostenibilitat de la producció.

Garantia
de qualitat.

La Poma de Girona es cultiva en un exclusiu nombre de finques que compleixen la norma de Producció integrada, un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb el medi ambient i la salut dels pagesos i consumidors.

La producció integrada minimitza l’ús de productes agroquímics i aplica processos que afavoreixen la diversitat de l’ecosistema agrícola en preservar la flora i la fauna autòctones i potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge.

Els productors de la IGP Poma de Girona segueixen innovant cada campanya en diversos àmbits. Una mostra d’aquests esforços per contribuir positivament al medi, són aquestes tres accions:

GiroReg: Mitjançant la utilització de sondes d’aigua al sòl connectades a internet (IoT) es poden obtenir una recomanacions de reg més ajustades que permeten un estalvi d’aigua del 25 al 30% . Actualment es disposa de més de 130 punts de control a la zona de producció de Poma de Girona.

Fruit.net: Continuar usant mètodes biològics pel control de plagues. Girona és un dels 3 únics territoris arreu del món amb gairabé un 100% de la superficie de producció coberta amb confusió sexual contra carpocapsa (la principal plaga de la pomera). També prop del 100% de captura massiva contra mosca de la fruita.

Adaptació al canvi climàtic: Renovació varietal especialment amb variants de la Gala amb color que permeten adaptar-se millor a les altes temperatures de l’estiu.

L'equip Humà

Una vegada feta la collita, les pomes arriben a les centrals de manipulació. Els operaris, sota l'atenta supervisió dels responsables de confecció de la fruita i utilitzant la maquinària més avançada, duen a terme el procés de condicionament, la classificació per calibres i color, la conservació -en diferents condicions segons l'época prevista de comercialització-, l'envasament, el control de qualitat i l'etiquetatge.

Els fructicultors

Qui treballa la terra, l'estima més que ningú. Amb passió, generació a generació, els pagesos dels camps de Girona han anat transmetent tots els secrets de la tècnica del conreu de la poma. Amb el saber, la dedicació i l'experiència dels productors, la Poma de Girona és a les millors mans.

Els fructicultors

Qui treballa la terra, l'estima més que ningú. Amb passió, generació a generació, els pagesos dels camps de Girona han anat transmetent tots els secrets de la tècnica del conreu de la poma. Amb el saber, la dedicació i l'experiència dels productors, la Poma de Girona és a les millors mans.

R+D+I

La gran qualitat del nostre producte és resultat de la investigació, l’assessorament dels tècnics i del bon fer dels productors. En l’imparable creixement que la poma de Girona ha experimentat, tant en quantitat com en qualitat, en els últims anys, ha jugat sens dubte un paper importantíssim la Fundació Mas Badia. Poma de Girona col·labora amb la Fundació Mas Badia , centre adherit a l’IRTA ( Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ), en el qual hi ha un equip de tècnics especialistes en fructicultura dedicats a investigar sobre adaptació de noves varietats en fruiters o noves tècniques de protecció, entre moltes altres activitats.

Gràcies a tot aquest desenvolupament en R+D+i els tècnics de les nostres empreses poden assessorar rigorosament a cadascun dels productors de Poma de Girona. L’objectiu d’aquest assessorament és el d’obtenir un producte de màxima qualitat i una producció homogènia.

Poma de Girona també forma part de l’agrupació Fruit Futur AIE, amb seu a Gimenells (Lleida), formada per quatre entitats, entre les quals Poma de Girona, i amb l’IRTA com a soci tecnològic. Fruit Futur va ser constituïda el 2003 i el projecte està treballant amb més de 100.000 varietats de fruita amb la finalitat d’obtenir noves varietats de poma, pera, préssec i nectarina adaptades a les condicions de producció locals i amb un objectiu clar: buscar la màxima satisfacció del client.

Empreses del grup