Un any més celebrem la collita de la Primera Poama

 

A l’acte simbòlic de la collita de la primera poma han assistit el president de Poma de Girona, Llorenç Frigola; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; i Elisabet Sánchez, Directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona. Per enllaçar “poma, salut i esport”, en aquesta edició hem comptat amb Sergi Guell i Ariadna Trias, president i corredora de l’Equip Femení Massi-Tactic UCI, equip femení del Baix Ter Cycling Club (Torroella de Montgrí) i l’únic equip català de la màxima categoria internacional.

Aquest any es preveu una collita de 74.760 tones, inferior a la de l’any passat a causa de la tempesta Glòria i les inundacions en els camps de poma. Un hivern i una primavera plujosa de mitjana, amb dos inundacions, una d’elles en el cicle vegetatiu, ha afectat la floració donant com a resultat una menor producció i ha augmentat el risc de malalties com el motejat. Joan Bonany explica que “tot i aquesta alta pressió de malalties, des de les centrals ha intervingut correctament i es pot oferir una poma sana i d’alta qualitat. Les condicions suaus durant la primavera i la primera part de l’estiu han ajudat a aconseguir bons calibres i una coloració de les varietats bicolors millor que en anys anteriors “. La disminució de la producció es produeix en totes les varietats tot i que és més pronunciada en les varietats Granny Smith (26%), Cripps Pink (20%) i Rojo (19%). D’altra banda, la disminució és més moderada en Or (10%) iGala (5%) segons les dades recollides a través de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Les dades mostren una vegada més la reestructuració varietal que segueix el seu curs, amb una proporció cada vegada més important de la varietat Gala, que està en camí de ser la varietat més conreada. També destaca la creixent importància relativa de les varietats Granny Smith i Fuji enfront de les varietats vermelles.

 

Poma com a antioxidant

La convidada d’aquest any a la presentació de la primera Poma de Girona ha estat la nutricionista Ariadna Trias i corredora de l’Equip De Tàctica Massi de Torroella de Montgrí qui ha destacat que “una de les potencialitats de la poma és que és antioxidant, recuperar-se després l’entrenament o la competició és molt interessant perquè compta amb aigua i fibra soluble que ajuda a rehidratar i minerals com el potassi i el fòsfor “. Trias també ha destacat “la importància de tenir una dieta equilibrada, rica en fruites i verdures, per les vitamines i minerals que proporcionen”, i que eviten, en el cas dels atletes, per exemple, “haver de prendre un suplement”.

Anterior

Altres noticies